Menu

Danske soldater overlod fanger til tortur

Næsten 391.832 hidtil hemmelige rapporter afslører at danske soldater har overleveret irakere til sandsynlig tortur i Irak. Arkivfoto: Flickr
Næsten 391.832 hidtil hemmelige rapporter afslører at danske soldater har overleveret irakere til sandsynlig tortur i Irak. Arkivfoto: Flickr

Næsten 400.000 hemmelige rapporter offentliggjort i verdenshistoriens største militære læk rejser påny anklager om, at Danmark har bidraget til krigsforbrydelser i krigene siden 11. september.

Organisationen Wikileaks offentliggjorde kl. 23 dansk tid 391.832 feltrapporter fra krigen i Irak, der ikke var beregnet for offentligheden. Siden da har aviser over hele verden rapporteret om et noget andet Irak, end politikerne har oplyst os om.

Hundredevis af civile er dræbt af koalitionsstyrker i hidtil uoffentliggjorte begivenheder. Oftest ved checkpoints, men også fra helikoptere og i felten. I et tilfælde blev to mænd skudt fra en kamphelikopter selvom de gjorde tegn til at overgive sig, med den begrundelse fra en militæradvokat at ”de kan ikke overgive sig til et fly og er stadig gyldige mål” – på trods af at irakere i andre tilfælde har overgivet sig til helikoptere.

Selvom Irakiske myndigheder torturerede og behandlede fanger værre end i Abu Graib, beskriver rapporterne mere end 1.700 tilfælde hvor vestlige soldater overlod irakere til myndighederne. Samtidig fortæller mere end 300 rapporter om at koalitionsstyrkerne selv mishandler fanger, flere år efter at Præsident Bush og hans administration fordømte overgrebene i Abu Graib.

De begivenheder som koalitionsstyrkerne rapporterer om i de næsten hemmelige 400.000 rapporter, er krigsforbrydelser. Krigen skal holdes mellem soldater, og civile skal ikke dræbes. Soldater skal have lov til at overgive sig uden at blive dræbt, de skal fængsles og ikke tortureres. Det står i krigens love, som er nedfældet i Geneve-konventionen, og som langt de fleste af verdens lande har tilsluttet sig, inklusive Danmark. Alligevel udtaler en række af eksperter klart, at der er tale om brud på Geneve-konventionen.

Repræsentanter fra de amerikanske militær har fordømt Wikileaks’ offentliggørelse af dokumenterne med det argument, at de kan stille koalitionsstyrkerne i et dårligt lys og bringe nationale liv i fare. Anders Fogh Rasmussen har trådt frem og sagt det samme. Men i forbindelse med de knap 400.000 Irak-rapporter slår et Pentagon-brev fast, at ingen efterretningskilder eller procedurer er blevet kompromitteret i rapporterne, som Wikileaks har renset for følsomme personoplysninger før de blev offentliggjort.

Og selvom den nu aftrådte danske forsvarsminister Søren Gade oplyste det danske forsvarsudvalg om, at 21 irakere blev taget til fange 2004-2005, så fortæller han ikke om 95 irakere der blev fanget i samarbejde med britere, hvoraf 62 blev overladt til sandsynlig tortur eller mishandling hos irakisk politi.

Hermed rejser endnu en sag tvivl om, hvorvidt vi i Danmark har en regering, der lyver for sin befolkning om "krigen mod terror" siden 11. september 2001.

Da Danmark med det mindste flertal nogensinde gik i krig mod Irak, stod Statsminister Anders Fogh Rasmussen på talerstolen og redegjorde med statsministerens autoritet og tillid for efterretninger om masseødelæggelsesvåben i Irak. Ikke før Frank Grevil blæste i fløjten fik vi som befolkning at vide, at forsvarets efterretninger pegede i den stik modsatte retning.

Der skulle også en dokumentar fra Danmarks Radio til før det kom frem, at Danmark stillede lufthavne og luftrum til rådighed for amerikanske CIA-fangetransporter til lokationer, hvor terrormistænkte kunne tortureres. Regeringens lavede en kort intern undersøgelse, hvor man spurgte USA, og affejede derefter kravet om en uvildig undersøgelse med støtte fra Dansk Folkeparti. Da Kristoffer Guldbrandtsen i 2006-dokumentareren Den Hemmelige Krig bragte interviews med fremtrædende amerikanske officerer, der fortalte at danske soldater havde overleveret fanger til sandsynlig tortur i Afganistan, blev det pure afvist af regeringen. I dag peger rapporterne i Irak nu peger på den selv samme omgåelse af krigens love i Irak.

I USA har der efterfølgende været store høringer om Irak. I Storbritannien har de også haft en større uvildig undersøgelse. Men i Danmark har regeringen og Dansk Folkeparti konsevent spærret for uvildige undersøgelser, der kunne kaste lys over, om anklageren er korrekte eller ej.

Regeringen har endnu ikke kommenteret de lækkede dokumenter. Blandt dagblade og oppositionspartierne rejser sig nu krav om uvildig undersøgelse.

Vær med i debatten

Log In

Log in with Facebook

Forgot your password? / Forgot your username?