Menu

Spænding i Irak mens parlamentet samles

Det irakiske parlament

Iraks parlament mødes i sidste uge for første gang siden det omstridte valg i marts, uden at politikere er blevet enige om en ny regering, og samtidig lider landet under den seneste bølge af vold, herunder et dristigt angreb på den irakiske centralbank i går.

IRAK // Mindst 15 mennesker blev dræbt og 22 såret sidste uge i et angreb, som involverede en række bombeeksplosioner efterfulgt af skudkampe mellem angribere og sikkerhedsstyrker fra tagrygge inde i bankens tilhørende boligkompleks.

De irakiske myndigheder sagde at det var uklart, om angrebet var et forsøg på røveri eller oprøreres forsøg på at ødelægge bankens bygninger og dræbe ansatte i banken.

Belejringen begyndte kort før klokken 3 om morgenen, netop som bankens ansatte var begyndt at forlade deres kontorer. Et par timer senere var kampene stadig i gang, skudsalver klingede gennem hele byen og området omkring banken var afspærret af regeringstropper. De fleste af de sårede var efter sigende bank ansatte.

Angrebet kom mindre end 24 timer før parlamentets samling i sidste uge og var således som en blodig påmindelse om, at sikkerheden i Irak er fortsat skrøbelig, selv i hovedstaden som bliver forsvaret af tusindvis af soldater, politi og efterretningstjenester.

Selv om volden er faldet fra sit højeste for fire år siden, er den steget siden valgrunden 7. marts. Ifølge regeringens egne tal er 337 mennesker blev dræbt i de landsdækkende i uroligheder i maj, og det er den fjerde måned i år hvor antallet har overskredet niveauet i 2009.

Dagens parlamentssamling, der blev beordret i sidste uge af præsident Jalal Talabani efter den forsinkede bekræftelse af det nationale valgresultat, bliver sandsynligvis præget af en ren formel og rutinemæssig forretningsorden.

De der vandt pladser i Repræsentanternes Råd sagde, at de ikke umiddelbart forventede noget fremskridt på centrale beslutninger såsom valg af parlamentets formand.

Iraks primære politiske blokke er fortsat fastlåste og bestrider det grundlæggende spørgsmål om, hvilket parti der skal danne den næste regering. Ingen gruppe fik et decideret flertal, og det gør det kompleks tværpolitiske arbejde med at bygge en koalition nødvendig.

Den verdslige Iraqiyya liste med Ayad Allawi i spidsen vandt et snævert flertal af pladserne i parlamentet og insisterer på at bevare den forfatningsmæssige ret til at danne regering.

Lovstats-alliancen (eng. State of Law alliance, red.), der ledes af den siddende premierminister Nouri al Maliki, kom på andenpladsen og siger, at det parti skal danne regeringen, i og med at det efter valget har aftalt en koalition med en større sekterisk shiamuslimsk blok.

De to shiitiske grupper som nu kombineres som Den Nationale Alliance (NA), har tilsammen 159 sæder, kun fire fra at have et absolut flertal i parlamentet med 325 medlemmer. På trods af deres forening har de shiamuslimske grupper i NA dog ikke kunnet blive enige om, hvem der skal vælges som deres kandidat til premierministerposten. Malikis tilhængere - og Maliki selv - står stejlt på at han får jobbet, mens den magtfulde Sadrist-blok og det indflydelsesrige Islamiske Øverste Råd af Irak (Islamic Supreme Council of Iraq, ISCI, red.) er imod.

De delte holdinger, som har efterladt Irak uden en klar politisk retning de sidste tre måneder og næret frygten for et sikkerhedsmæssigt tomrum, gør det umuligt at vide hvornår en regering vil blive dannet. Nogle af Malikis tilhængere antyder at det ikke vil tage mere end omkring end en måned for ham at lukke en aftale. Andre, herunder internationale diplomater, advarer fortsat om at en langtrukken proces på grund af de grundlæggende forskelle er mere sandsynlige.

»Jeg tror de store blokke [NA] vil skabe den næste regering og andre parter er nødt til at acceptere« siger Wail Abdul Latif fra Den Nationale Alliance. Han forudsiger at det vil tage højst to måneder at finde en løsning. Med den tidsfrist, vil den nye regering være på plads inden Ramadan-ferien og, måske mest afgørende, før antallet af amerikanske tropper skæres ned til 50.000 senest senest i september.

Satah al Sheikh, et parlamentsmedlem fra Iraqiyya, siger at regeringen bør dannes så hurtigt som muligt, men advarer om at processen kan trækkes ud i »månedsvis« fordi »mange problemer« er uløste.

»Det er Iraqiyyas ret at skabe regeringen fordi vi vandt valget, men da vi endnu mangler at gennemføre møderne med de forskellige andre parter, vil det tage tid for os at skabe en aftale« siger han. Allawi og Maliki, de to store kandidater til posten som statsminister, holdt deres første møde forrige lørdag.

Forud for dagens parlamentariske åbning sagde Sadristiske parlamentsmedlemmer at de ville boykotte mødet, hvis den amerikanske ambassadør i Irak Christopher Hill var til stede. Christopher Hill har stået stejlt på, at Washington ikke har været uhensigtsmæssigt inddraget i drøftelserne om dannelsen af den næste irakiske regering, men påstande om indblanding bliver alligevel ved at dukke op, især fra den anti-amerikanske Sadr bevægelse.

»Vi deltager ikke i parlamentet, hvis amerikanske embedsmænd er med« siger Zeynab al Kenarni, et Sadristisk medlem af parlamentet. »Målet er at stoppe besættelsen af Irak, og hvis den amerikanske ambassadør er i parlamentet vil det være som om Irak er under amerikansk kontrol.«

/rask

Last modified onSunday, 20 June 2010 20:34

Vær med i debatten

Log In

Log in with Facebook

Forgot your password? / Forgot your username?