Menu

FN-rapportør: Israel udfører etnisk udrensning i Palæstina

FNs specialobersvatør for de palæstinensiske områder, Peter Falk. Foto: FN.
FNs specialobersvatør for de palæstinensiske områder, Peter Falk. Foto: FN.

Etnisk udrensning, apartheid og kolonialisme. Så stærke var ordene om Israels fremfærd i de palæstinensiske områder, da FNs specialrapportør for Palæstinas besatte områder Richard Falk fremlagde en rapport til FNs menneskerettighedskommission tirsdag.

Israels restriktioner, massakrer og krige mod det palæstinensiske folk er "etnisk udrensning og apartheid", sagde Richard A. Falk i FNs menneskerettighedsråd. FN-rapporten er udarbejdet for at belyse i hvor høj grad Israel har opfyldt sine forpligtelser i henhold til folkeretten i de besatte områder.

I rapporten bruger Richard Falk ord som "annektering, etnisk udrensning, apartheid, kolonialistiske og kriminalitet", der med hans egne egne ord bedst beskriver "situationens sande natur i de besatte palæstinensiske områder".

Israelske bosættelser og tvangsudsættelse af palæstinensiske indbyggere skaber fortsat en uacceptabel situation. "Israelske bosættere har overtaget palæstinensiske hjem og udvist palæstinenserne fra deres hjem i årtier og generationer, mens de israelske myndigheder støtter deres ulovlige handlinger," skriver FN-rapporten.

"Udtrykket 'apartheid' er ikke specifikt knyttet til Sydafrikas racistiske politik, men betegner i dag en forbrydelse der omfatter enhver institutionaliseret og systematisk undertrykkelse af én racemæssig gruppering overfor en eller flere andre racemæssige grupper med det formål at opretholde regimet" sagde han.

Falk foreslog at rejse en sag ved Den Internationale Domstol i Haag for at bekræfte denne definition af apartheid og at afklare, om den fortsatte praksis med ulovlige bosættelser og fordrivelser i Østjerusalem kan betragtes etnisk udrensning.

FN-rapportøren mener desuden ikke, at Israel ønsker en troværdig redegørelse for forholdene i de palæstinensiske områder. Landet har nægtet indrejse i de palæstinensiske områder og undersøge forholdene, samtidig med at det ikke har reageret på rapportens beskyldninger om israelske offensiv i Gaza og angrebet på den humanitære flotille.

"Det internationale samfund begynder at få et kraftigt indtryk af, at den politiske vilje mangler til at gennemføre de henstillinger, som er blevet fremsat på baggrund af rimelige konklusioner om, at Israel har gjort sig skyldig i grove krænkelser af international humanitær folkeret og international strafferet" sagde han.

"Denne manglende vilje til at samarbejde Menneskerettighedsrådets officielle missioner bør få rådet og FN-sekretariatet til at tage samordnede skridt for at gøre alt for at sikre den israelske regerings samarbejde fremover" sluttede FNs observatør af.

Læs også pressemeddelelse fra FN: Human Rights Council Holds Interactive Dialogue
with Special Rapporteur on Situation of Human Rights in occupied Palestinian territories
.

Vær med i debatten

Log In

Log in with Facebook

Forgot your password? / Forgot your username?